• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Vakkundige monteurs
  • Gecertificeerd bedrijf

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

In Nederland wordt steeds meer aandacht besteed aan het inzetten van duurzame energiebronnen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Zakelijke zonnepanelen zijn een belangrijke stap om dit doel te bereiken. De SDE++ subsidie is een van die regelingen die ondernemers stimuleert.

Wat is Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek precies?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een fiscale regeling om het investeren in bedrijfsmiddelen aantrekkelijker te maken. Ondernemers mogen dan een bedrag van de winst afhalen waardoor ze dus minder belasting hoeven te betalen. De KIA-regeling is alleen van toepassing op bedrijfsmiddelen voor de onderneming. Een auto voor privégebruik valt daar niet onder. Ook geldt de regeling alleen in het kalenderjaar waarin de onderneming de investering doet. Het is dus niet mogelijk om het toe te passen op investeringen van voorgaande jaren.

 

Wanneer heb je recht op de KIA-regeling?

Om in aanmerking te komen voor deze investeringsaftrek moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Allereerst, is de KIA-regeling voor ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Ook geldt er een minimum investeringsbedrag van € 2.601, - en een maximumbedrag van € 353.973, -. Investeringen die minder dan € 450,- kosten, worden niet meegenomen in de optelsom. Daarnaast zijn er investeringen die uitzonderingen zijn zoals auto’s, huizen, grond en goederen voor verhuur.

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023

De hoogte van de investeringsaftrek is dus afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. In de tabel hiernaast zie je de percentages die bij de bedragen horen.

Hoe vraag je de KIA-regeling aan?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan aangevraagd worden via de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Het is belangrijk om bij het invullen van de aangifte goed aan te geven dat je in aanmerking wilt komen. De hoogte van de KIA wordt vervolgens automatisch berekend aan de hand van de investeringen die je hebt gedaan en de bijbehorende bedragen die je hebt opgegeven in de aangifte. Het is dus van belang om de administratie van de investeringen goed bij te houden.

Wanneer de Belastingdienst vervolgens je aangifte ontvangt, beoordelen zij of je aan de voorwaarden voldoet. Houd er rekening mee dat de KIA een aftrekpost is. Als je aanvraag aan de voorwaarden voldoet, wordt de KIA afgetrokken van de winst voordat de belasting berekend is. Je ontvangt dus geen geld van de Belastingdienst, maar betaalt minder belasting.

 

 

Ger
9.1/10 | 1784 reviews
Kranenborg 10

“In de stromende regen en bij vrieskou hebben de installateurs van Dijkman de panelen op ons schuine en platte dak gelegd. Alles zoals afgesproken precies de wachttijd en goede communicatie over de uitvoering en geen geklaag over het weer.Veiligheid hielden ze wel goed in de gaten.Goede uitleg gehad over de meterkast en de app van Enphase wijst zich vanzelf. Alles lijkt prima te werken. Wij zijn heel tevreden.”

Advies over subsidies?

Heb je vragen over de KIA-regeling? We adviseren je graag over de subsidies die passen bij jouw bedrijf.

Ger

Meer over zonnepanelen

Financiering van duurzame investeringen

Lees verder

SDE++ subsidie 2023 voor zakelijke zonnepanelen

Lees verder

Energie-investeringsaftrek

Lees verder