• Persoonlijk advies
  • Uitsluitend A-merken
  • Vakkundige monteurs
  • Gecertificeerd bedrijf

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als ondernemer betaal je aardig wat inkomsten- of vennootschapsbelasting. Om deze kosten te drukken, is het voordelig om te investeren in bedrijfsmiddelen. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) profiteer je van fiscaal voordeel wanneer je investeert in zonnepanelen.

Wat is de Energie-investeringsaftrek?

Met de Energie-investeringsaftrek wil de overheid het gebruik van duurzame energie stimuleren. Deze fiscale aftrekregeling biedt financiële voordelen voor ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

In 2023 is er totaal 249 miljoen euro EIA-subsidie beschikbaar. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert ieder jaar een Energielijst met bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor EIA-subsidie. Zonnepaneleninstallaties staan op deze lijst. Dat betekent dat ondernemers die zonnepanelen aanschaffen, eenmalig 45,5% van de totale investeringskosten mogen aftrekken van de fiscale winst.

 

Voorwaarden

Vanzelfsprekend, kom je alleen in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek subsidie als je aan de voorwaarden voldoet. Zo moet bijvoorbeeld het gezamenlijke piekvermogen van de zonnepanelen installatie boven de 15Kw liggen. En dient de aansluiting gelijk of minder dan 3 x 80 Ampère te zijn. Een aantal voorwaarden op een rij:

  • Je meldt de investering binnen 3 maanden na akkoord
  • Je bent een ondernemer in Nederland en valt onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting
  • Het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst
  • De investering is ten minste € 2.500
  • Je beschikt indien nodig over vergunningen en certificaten

Je vindt alle voorwaarden en verdere toelichtingen op de website van RVO.

 

Hoe vraag je de EIA-subsidie aan?

Heb je akkoord gegeven op de offerte? Vraag dan binnen 3 maanden de EIA-subsidie aan via de RVO. Zij controleren of je in aanmerking komt en aan de voorwaarden voldoet. Bewaar de ontvangstbevestiging van je aanmelding voor je eigen administratie. Vervolgens dien je de energie-investeringsaftrek aan te geven bij jouw aangifte. De Belastingdienst zal dit verder verwerken.

 

 

 

 

 

Hans
9.1/10 | 1784 reviews
Kranenborg 10

“In de stromende regen en bij vrieskou hebben de installateurs van Dijkman de panelen op ons schuine en platte dak gelegd. Alles zoals afgesproken precies de wachttijd en goede communicatie over de uitvoering en geen geklaag over het weer.Veiligheid hielden ze wel goed in de gaten.Goede uitleg gehad over de meterkast en de app van Enphase wijst zich vanzelf. Alles lijkt prima te werken. Wij zijn heel tevreden.”

Advies over subsidies?

Heb je vragen over de EIA-subsidie? We adviseren je graag over de subsidies die passen bij jouw bedrijf.

Hans

Meer over zonnepanelen

Financiering van duurzame investeringen

Lees verder

SDE++ subsidie 2023 voor zakelijke zonnepanelen

Lees verder

Energie-investeringsaftrek

Lees verder